Verwarmen met een warmtepomp

Het streven van Nederland is om in 2050 volledig energieneutraal te zijn en dus volledig van het aardgas af te zijn.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp kun je vergelijken met een koelkast, alleen dan andersom. Bij een koelkast wordt er binnenin warmte ontrokken en deze wordt aan de buitenkant via een rooster weer afgegeven. Een warmtepomp werkt in principe hetzelfde, alleen zorgt de warmtepomp ervoor dat uw woning wordt verwarmd door ergens anders de energie te ontrekken.

Hoe kunnen wij deze energie ontrekken?

De warmtepomp is een apparaat dat de energie verplaatst, in plaats van het te gebruiken op de plaats waar het beschikbaar is. Zo kan de energie, in dit geval van warmte, verplaatst worden uit de bodem, lucht of (oppervlakte) water om dit af te geven aan uw verwarminssysteem.

Wat doet een warmtepomp?

Het principe van de warmtepomp is dus dat deze warmte onttrekt uit de omgeving buiten en deze warmte wordt dan verspreid in uw woning. Deze warmte kunnen we winnen uit de lucht, het water of de grond. Deze warmte heeft dan relatief gezien een late temperatuur, maar de warmtepomp gaat hier verandering in brengen. Als de temperatuur gestegen is in de warmtepomp doormiddel van compressie, zal deze het doorsturen naar uw woning via de vloerverwarming, de radiatoren of de luchtroosters. Zo kun je een constantere temperatuur aanhouden in jouw woning, waardoor je flink kunt besparen. Wist je dat de warmtepomp maar voor ¼ van zijn werking gebruikt maakt van elektriciteit? Zo voorziet de natuur je dus eigenlijk voor ¾ van gratis energie! Bovenop dit voordeel is ook is de CO2-uitstoot nog eens aanzienlijk lager als je verwarmt met een warmtepomp.

Waarom een warmtepomp?

Dat je er een woning duurzaam en goedkoper mee kunt verwarmen weet je nu waarschijnlijk al, maar wist u dat je in de zomer jouw woning ook kan afkoelen met een warmtepomp? Dit is mogelijk als u de vloerverwarming direct verbindt met de warmtebron. In dat geval beperkt u het energieverbruik aanzienlijk, omdat alleen de circulatiepomp haar werk hoeft te doen. Op deze manier spreken we dan van “passief koelen.” Zo kun je jouw woning ongeveer 3 tot 4 graden afkoelen en kun je de warmte die je in de zomer opslaat weer hergebruiken. Zo kun je in de winter ook nog eens extra zuinig verwarmen. Een ander voordeel van de warmtepomp is dat u ook het sanitaire water kan verwarmen. Je kunt het water verwarmen tot wel 60°C. Ook is er naast de mogelijkheid om uw sanitaire water te verwarmen bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om jouw zwembad van een aangename temperatuur te voorzien. Verder zijn warmtepompen zijn niet alleen geschikt voor woonhuizen, maar bijvoorbeeld ook voor kantoren of glastuinbouw. Informeer bij een van onze installateurs voor de mogelijkheden en een plan op maat. Heb je interesse in een warmtepomp?

 

* = verplicht in te vullen veld

Neem direct contact op Met een ervaren installateur

Contact opnemen